KAJ JE PERGOLA?


Pergola je zunanja arhitekturna konstrukcija, namenjena zagotavljanju sence, poleg tega pa služi tudi kot podpora plezalnim rastlinam. Običajno je sestavljena iz navpičnih stebrov ali stebričkov, ki podpirajo prečne tramove ali odprte rešetkaste strešne dele. Pergole se pogosto postavljajo na vrtove, v parke ali na dvorišča, za ustvarjanje senčnih prostorov, kjer se lahko sprostite ali zabavate.

Primer pergole na vrtu

Glavni namen pergole je ustvarjanje delne sence, skozi katero prehaja nekaj sončne svetlobe, hkrati pa zagotavlja zaščito pred neposredno sončno svetlobo in vročino. Odprta streha omogoča tudi prosto kroženje zraka, zato je to prijeten kraj za preživljanje časa v naravi.

Pergola lahko služi različnim namenom. Lahko deluje kot zavetje za zunanje jedilne površine, kot vrtička ali celo kot del vrtnega sprehajališča. Dodajanje zaves ali visečih rastlin lahko pergoli doda zasebnost in vizualno privlačnost. Pergole so prav tako odličen način za prikazovanje plezalnih rastlin, kot so trte in vrtnice, kar omogoča ustvarjanje zelene oaze na prostem.

Pergole so lahko izdelane iz različnih materialov, vključno z lesom, vinilom, kovino ali celo iz kombinacije teh materialov. Izbira materialov je odvisna od želenega izgleda, trajnosti in zahtev glede vzdrževanja.

Pergole se prilagodijo različnim arhitekturnim slogom, sami pa lahko izbirate tudi o njeni velikosti, zato so priljubljen dodatek v zunanjih prostorih, saj zagotavljajo vabljiv in udoben prostor za različna druženja. Pogosto se lastniki pergol odločijo tudi za plezajoče rastline, kot so trte ali rože, ki pergoli dodajo naraven in privlačen videz.

Pergola, čedalje bolj priljubljen arhitekturni element v domovih in javnih prostorih, je struktura, ki lahko služi kot eleganten dodatek k zunanji ureditvi prostora. Pergola se običajno uporablja za kreiranje vizualnega interesa v vrtovih ali na dvoriščih, prav tako pa ponuja zavetje pred soncem in vremenom.

1. PERGOLA – FUNKCIJE

S pergolo ustvarimo funkcionalen zunanji prostor na vrtu ali terasi, ki je namenjen druženju in uživanju s svojimi najbližjimi. Nekatere od glavnih funkcij pergole so:

 • SENCA: Pergole so zasnovane tako, da nudijo delno senco in tako zagotavljajo zaščito pred neposredno sončno svetlobo in vročino. Zaradi tega so udoben in vabljiv prostor za preživljanje časa na prostem, zlasti v vročih, poletnih dneh.
 • ŽIVLJENJSKI PROSTOR: Pergole ustvarjajo podaljšek bivalnega prostora na vrtu ali terasi. Zagotavljajo prostor za sprostitev, zabavo, ali preprosto uživanje v naravi, v najljubšem kotičku vašega doma.
 • ESTETIKA: Pergole so privlačen arhitekturni element na vrtu, terasi, v parku ali na dvorišču. Njihova zasnova z odprto streho in navpičnimi stebri poveča vizualno privlačnost prostora in ustvari osrednjo točko, ki dopolnjuje krajino.
 • PODPORA RASTLINAM: Pergole pogosto služijo kot podporne konstrukcije za plezajoče trte in vrtnice. Odprta rešetkasta streha zagotavlja idealno strukturo za rast in širjenje teh rastlin, kar prostoru doda element domačnosti.
 • ZASEBNOST: Pergola zagotavlja določeno stopnjo zasebnosti, odvisno od njene oblike in postavitve. Z dodatnimi možnostmi lahko ustvarite udobno dnevno sobo ali jedilnico na prostem.
 • OPREDELITEV PROSTOROV: Pergolo lahko postavite tako, da ločuje območja v večjem zunanjem prostoru. Tako lahko na primer označijo meje jedilnice na prostem ali kotička za sedenje.
 • POVEČANJE VREDNOSTI NEPREMIČNINE: Dobro zasnovane in vzdrževane pergole lahko povečajo vrednost nepremičnine. Povečajo splošno privlačnost zunanjega prostora, kar je lahko zaželena lastnost za potencialne kupce ali najemnike.
 • ENOSTAVNA MONTAŽA: Pergole so razmeroma preproste za montažo, zato jih lahko postavite sami. S tem lahko privarčujete pri opremljanju vašega zunanjega prostora.

2. RAZLIKA MED TRADICIONALNO IN BIOKLIMATSKO PERGOLO

Navadna pergola

Bioklimatska pergola

Glavna razlika med tradicionalno in bioklimatsko pergolo je v njuni zasnovi in funkcionalnosti:

 • KONSTRUKCIJA: tradicionalna pergola je običajno sestavljena iz niza navpičnih stebrov ali stebričkov, ki podpirajo vodoravne prečne nosilce, medtem ko je bioklimatska pergola naprednejša in bolj vsestranska struktura.
 • STREHA: streho bioklimatske pergole sestavljajo nastavljive žaluzije ali lamele, ki jih je mogoče poljubno nagibati, da uravnate količino svetlobe, ki želite, da prehaja skozi. Streha tradicionalne pergole je odprta mrežasta konstrukcija, ki zagotavlja le delno senco in oporo za plezajoče rastline.
 • ZAŠČITA PRED VREMENSKIMI VPLIVI: tradicionalna pergola nudi le delno senco, saj skozi streho pergole prehaja nekaj sončne svetlobe. Čeprav zagotavlja razbremenitev pred neposredno sončno svetlobo, ne zagotavlja popolne zaščite pred dežjem ali intenzivnim sončnim sevanjem.
  Bioklimatska pergola nudi večjo prilagodljivost pri uravnavanju sence na vašem vrtu ali terasi, saj lahko prilagodite položaj lamel in s tem ustvarite popolnoma vodotesno streho, ali pa z odprtimi lamelami uživate v sončni svetlobi. Pod bioklimatsko pergolo lahko uživate v vseh vremenskih razmerah.
 • PRILAGODLJIVOST: tradicionalne pergole so običajno fiksne konstrukcije, zato njihove stopnje senčenja ni mogoče prilagajati, medtem ko bioklimatske pergole delujejo po vaših željah, saj lahko z nagibanjem lamel uravnavate količino svetlobe, ki prodre skozi streho.
 • PREZRAČEVANJE – KROŽENJE ZRAKA: Bioklimatske pergole z nastavljivimi lamelami omogočajo boljši nadzor nad prezračevanjem kot tradicionalne. Z minimalnim odprtjem lamel omogočite naravno kroženje zraka, zaradi česar je bivanje pod pergolo veliko prijetnejše.
 • MODERNIZACIJA: Bioklimatske pergole se v primerjavi s tradicionalnimi lažje integrirajo v prostor, saj ponujajo ogromno paleto dodatnih funkcij in možnosti, ki se odlično podajo tako modernemu kot tudi podeželskemu stilu. Z LED osvetlitvijo, ogrevalnim sistemom, stranskimi senčili in ostalimi dodatki lahko ustvarite čudovit zunanji prostor, ki bo zagotovo pritegnil poglede.
 • AVTOMATIZACIJA: Bioklimatske pergole so opremljene z motoriziranimi sistemi za priročno upravljanje lamel, zaradi česar so enostavne za uporabo. Nekatere vključujejo dodatno možnost upravljanja preko daljinskega upravljalnika, mobilnega telefona ali tablice, kar še olajša njihovo uporabo.

3. CENA – PERGOLA

Cene pergol se močno razlikujejo, odvisno od materialov, velikosti in kompleksnosti dizajna. Standardne pergole so lahko relativno ugodne, medtem ko lahko prilagojeni dizajni stanejo več tisoč evrov. Kljub temu je pergola dolgoročna naložba, ki lahko poveča vrednost nepremičnine in izboljša kakovost bivanja na prostem.

4. LOKACIJA IN POSTAVITEV

Lokacija pergole mora biti skrbno izbrana, upoštevajoč smer sonca, veter in razpoložljivi prostor. Postavitev pergole mora biti načrtovana tako, da se ujema z obstoječo arhitekturo in krajinskim oblikovanjem. Prav tako je pomembno, da se upoštevajo lokalni gradbeni predpisi in omejitve, preden se začne s postavitvijo pergole.

5. PRO PERGOLE BIOKLIMATSKA PERGOLA – PREDSTAVITEV MODELOV

V naši ponudbi imamo lastno blagovno znamko bioklimatskih pergol PRO PERGOLE. Izbirate lahko med štirimi modeli:

6. ZAKLJUČEK

Torej tradicionalna pergola zagotavlja delno senco in oporo za plezajoče rastline, medtem ko bioklimatska pergola z nastavljivimi žaluzijami ali lamelami ponuja več nadzora nad senčenjem, sončno svetlobo in vremensko zaščito. Bioklimatska pergola je zato bolj vsestranska in prilagodljiva rešitev za zunanje bivalne prostore, vendar pa je zaradi svojih naprednih funkcij in tehnologije pogosto dražja.

PRO PERGOLE je naša lastna blagovna znamka s katero vam ponujamo bioklimatske pergole, ki se ponašajo z izjemno kvaliteto, funkcionalnostjo in odlično ceno. Na naši spletni strani lahko najdete bioklimatske pergole različnih ponudnikov in cenovnih razredov, zato boste zagotovo našli tisto, ki najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Smo zastopniki za PALLAZZO in WINSOL SO!

Z dodatnimi funkcijami bo vaša bioklimatska pergola ustvarila čudovit kotiček na prostem, kjer boste uživali v družbi svojih najbližjih.

Želite ponudbo za bioklimatsko pergolo? -> KONTAKT

Želite našo ponudbo?

  *Obvezna polja

  Več vsebin

  LAMELE ZA PERGOLO: Fiksne, nastavljive ali samodejne?

  Pergole so priljubljena izbira za ustvarjanje prijetnih zunanjih prostorov, ki nudijo zaščito pred soncem [...]

  BIOKLIMATSKA PERGOLA Winsol SO! – Red Dot nagrada

  Bioklimatske pergole podjetja Winsol predstavljajo vrhunec inovacije in dizajna v svetu zunanje arhitekture. Posebno [...]

  PERGOTENDA IN BIOKIMATSKA PERGOLA – primerjava

  Pergotenda in bioklimatska pergola sta nadstreška za terase, vrtove in druge zunanje površine, njuna [...]

  LAMELE ZA PERGOLO: Fiksne, nastavljive ali samodejne?

  Pergole so priljubljena izbira za ustvarjanje prijetnih zunanjih prostorov, ki nudijo zaščito [...]