LAMELE ZA PERGOLO: Fiksne, nastavljive ali samodejne?

Pergole so priljubljena izbira za ustvarjanje prijetnih zunanjih prostorov, ki nudijo zaščito pred soncem in hkrati omogočajo uživanje na svežem zraku. Ena ključnih komponent pergol so lamele, ki igrajo pomembno vlogo pri regulaciji svetlobe in zaščiti pred vremenskimi vplivi. V tem članku bomo podrobneje raziskali lamele za pergolo, njihove vrste, prednosti in kako izbrati prave za vaš dom.

Kaj so lamele za pergolo?

Lamele so vodoravne ali navpične plošče, ki se uporabljajo v konstrukciji pergol za nadzor svetlobe in sence. Lahko so fiksne ali nastavljive, kar omogoča prilagajanje vremenskim razmeram in željam posameznika. Lamele so običajno izdelane iz aluminija, lesa, PVC-ja ali kompozitnih materialov.

Vrste lamel za pergolo

Fiksne lamele 

Fiksne lamele so nepremične in so običajno nameščene pod določenim kotom, ki zagotavlja optimalno senco v določenem delu dneva. So preproste za namestitev in vzdrževanje, vendar ne omogočajo prilagajanja svetlobe. Fiksne lamele so idealne za tiste, ki iščejo trajno rešitev za senčenje, brez potrebe po prilagajanju.

Nastavljive lamele

Nastavljive lamele so prilagodljive in omogočajo uporabnikom, da spremenijo kot nagiba glede na želje in vremenske razmere. To omogoča popoln nadzor nad količino svetlobe in sence v vašem zunanjem prostoru. Nastavljive lamele so primerne za tiste, ki želijo večjo prilagodljivost in možnost spreminjanja konfiguracije senčenja glede na različne potrebe skozi dan.

Samodejne lamele

Samodejne lamele so naprednejša različica nastavljivih lamel, ki vključuje motoriziran sistem za avtomatsko prilagajanje. Te lamele lahko upravljate z daljinskim upravljalnikom ali pametnim telefonom, kar omogoča enostavno in priročno uporabo. 

“Bioklimatske pergole so posebna vrsta pergol s samodejnimi lamelami, ki omogočajo optimalno prilagajanje glede na vremenske razmere. Lamele bioklimatskih pergol se lahko avtomatsko prilagajajo glede na sončno svetlobo, veter in dež, kar ustvarja idealno mikroklimo pod pergolo. Te pergole so opremljene s senzorji, ki zaznavajo vremenske spremembe in ustrezno prilagajajo položaj lamel. Bioklimatske pergole so odlične za tiste, ki iščejo visoko stopnjo avtomatizacije in udobja, saj zagotavljajo stalno prijetno okolje brez potrebe po ročnem prilagajanju.

Samodejne lamele in bioklimatske pergole prinašajo napreden tehnološki pristop k upravljanju zunanjega prostora, kar povečuje udobje in funkcionalnost. So idealna izbira za sodobne domove, kjer je poudarek na inovativnih rešitvah in enostavni uporabi.”

Prednosti lamel za pergolo

 • Nadzor svetlobe: Lamele za pergole omogočajo natančen nadzor nad količino sončne svetlobe, ki prodira skozi pergolo, kar zagotavlja udobje in zaščito pred škodljivimi UV žarki. Nastavljive in samodejne lamele za pergolo omogočajo spreminjanje kota lamel glede na trenutne potrebe, kar pomeni, da lahko ustvarite prijetno senco v vročih poletnih dneh ali omogočite več svetlobe v hladnejših obdobjih.
 • Prezračevanje: Z omogočanjem pretoka zraka lamele za pergolo pomagajo ohranjati svežino in prijetno temperaturo pod pergolo, tudi v vročih poletnih dneh. Dobro prezračen prostor preprečuje nastajanje zatohlega zraka in zagotavlja bolj zdravo okolje za druženje ali počitek.
 • Zaščita pred vremenskimi vplivi: Lamele za pergolo zagotavljajo zaščito pred dežjem, snegom in vetrom, kar omogoča uporabo zunanjega prostora skozi vse leto. Pri bioklimatskih pergolah se lamele avtomatsko zaprejo ob zaznavi dežja, kar omogoča, da ostane prostor pod pergolo suh. Tako lahko uživate na prostem tudi ob manj ugodnih vremenskih razmerah.
 • Estetika: Različni materiali in stili lamel omogočajo prilagajanje videza pergole glede na arhitekturni stil vašega doma in osebne preference. Lamele za pergole iz aluminija dajejo pergoli moderen videz, lesene lamele pa dodajo naraven in topel pridih. Z izbiro prave barve in teksture lamel lahko pergolo popolnoma prilagodite svojemu zunanjemu prostoru in ustvarite harmonično celoto.
 • Trajnost in vzdržljivost: Kakovostni materiali, uporabljeni pri izdelavi lamel, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in odpornost proti vremenskim vplivom. Aluminijaste lamele za pergolo so na primer odporne proti rji in koroziji, kar pomeni, da bodo z minimalnim vzdrževanjem dolgo časa ohranjale svoj prvotni videz in funkcionalnost.
 • Enostavno vzdrževanje: Lamele za pergolo, zlasti tiste iz aluminija ali PVC-ja, so enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Običajno je dovolj, da jih občasno obrišete z vlažno krpo ali uporabite nežno milnico za odstranjevanje umazanije. To pomeni manj dela in več časa za uživanje na prostem.
 • Energetska učinkovitost: Z zmanjševanjem neposredne sončne svetlobe lahko lamele za pergolo pomagajo zmanjšati potrebe po hlajenju notranjih prostorov, kar prispeva k večji energetski učinkovitosti vašega doma. S senčenjem zunanjih površin preprečujejo pregrevanje sten in oken, kar posledično zmanjša stroške klimatizacije.

Lamele za pergolo prinašajo številne prednosti, ki izboljšajo kakovost življenja na prostem, povečajo funkcionalnost vašega zunanjega prostora in dodajo estetsko vrednost vašemu domu.

Kako izbrati prave lamele za pergolo?

1. Material: Izberite material, ki ustreza vašim potrebam glede vzdržljivosti, videza in vzdrževanja. Aluminij je trpežen in zahteva malo vzdrževanja, les pa dodaja naraven in topel videz (https://www.equinoxroof.com/best-pergolas-made-woodgrain-extruded-aluminum/).  

2. Namen: Razmislite, ali potrebujete fiksne, nastavljive ali samodejne lamele za pergolo, glede na vaše potrebe po prilagajanju svetlobe in sence.

3. Proračun: Cenovni razpon lamel je širok, zato določite svoj proračun in izberite lamele, ki ponujajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo.

4. Estetika: Izberite barvo in slog lamel, ki se ujema z videzom vašega doma in vrta.

Zaključek

Lamele za pergolo so odlična rešitev za izboljšanje videza vašega zunanjega prostora, poleg tega pa omogočajo prilagodljivo in udobno bivanje skozi vse leto. Ne glede na to, ali izberete fiksne, nastavljive ali samodejne lamele, vam te omogočajo nadzor nad svetlobo, senco in prezračevanjem. Bioklimatske pergole dodatno povečujejo udobje s svojimi naprednimi funkcijami.

Izbira pravih lamel je ključna za doseganje želenega videza in funkcionalnosti. Različni materiali in stili omogočajo prilagoditev pergole vašemu okusu in arhitekturnemu slogu doma. Poleg estetske vrednosti prinašajo tudi trajnost, enostavno vzdrževanje in energetsko učinkovitost.

S pravilno izbiro lamel boste lahko uživali v svojem zunanjem prostoru ne glede na vremenske razmere, hkrati pa povečali vrednost vaše nepremičnine. 

VIRI IN LITERATURA:
https://www.equinoxroof.com/best-pergolas-made-woodgrain-extruded-aluminum/

Želite našo ponudbo?

  *Obvezna polja

  Več vsebin

  LAMELE ZA PERGOLO: Fiksne, nastavljive ali samodejne?

  Pergole so priljubljena izbira za ustvarjanje prijetnih zunanjih prostorov, ki nudijo zaščito pred soncem [...]

  BIOKLIMATSKA PERGOLA Winsol SO! – Red Dot nagrada

  Bioklimatske pergole podjetja Winsol predstavljajo vrhunec inovacije in dizajna v svetu zunanje arhitekture. Posebno [...]

  PERGOTENDA IN BIOKIMATSKA PERGOLA – primerjava

  Pergotenda in bioklimatska pergola sta nadstreška za terase, vrtove in druge zunanje površine, njuna [...]

  LAMELE ZA PERGOLO: Fiksne, nastavljive ali samodejne?

  Pergole so priljubljena izbira za ustvarjanje prijetnih zunanjih prostorov, ki nudijo zaščito [...]