BIOKLIMATSKA PERGOLA IN PERGOLA – KAKŠNA JE RAZLIKA?

Pergola in bioklimatska pergola sta zunanji konstrukciji, namenjeni zagotavljanju sence na vrtu ali terasi in izboljšanju kvalitete bivanja v zunanjem prostoru. V zadnjem času so pergole postale zelo priljubljena izbira za vse tiste, ki želijo čim bolj izkoristiti te prostore za sprostitev ali zabavo s svojimi najbližjimi. Zaradi ogromne ponudbe in številnih modelov, ki so na voljo, se je težko odločiti, katera izbira je najboljša za zagotavljanje vaših potreb. V tem članku bomo raziskali razlike med bioklimatsko in konvencionalno pergolo, zato boste lažje izbrali, katera je za vas primernejša.  

1. OSNOVNA RAZLIKA MED BIOKLIMATSKO IN OBIČAJNO PERGOLO

Pergola je običajno konstrukcija na prostem, sestavljena iz navpičnih stebrov, ki podpirajo odprto strešno mrežo iz tramov in špirovcev. Zagotavlja delno senco in se lahko uporablja za opredelitev zunanjega prostora ali podporo plezalnim rastlinam.

Bioklimatska pergola je naprednejša in bolj prilagodljiva struktura. Običajno ima motoriziran strešni sistem z nastavljivimi lamelami ali žaluzijami, ki jih je mogoče odpirati in zapirati glede na sončno svetlobo, potrebe prezračevanja in zaščite pred dežjem. To omogoča boljši nadzor mikroklime pod bioklimatsko pergolo.

Obe možnosti zagotavljata senco in čudovit okrasni dodatek na vaši terasi, vendar so bioklimatske pergole na splošno odpornejše od običajnih.

2. BIOKLIMATSKA PERGOLA – LASTNOSTI

 Zložljive lamele omogočajo prilagodljivost bioklimatske pergole, saj lahko z njihovim odpiranjem in zapiranjem prilagodite količino svetlobe, ki prehaja na teraso ali vrt.

  • Bioklimatska pergola zagotavlja zaščito pred soncem, dežjem in vetrom ter se lahko uporablja v vseh letnih časih.
  • LED osvetlitev, senzorji in ostala dodatna oprema ustvari edinstveno vzdušje v vašem kotičku na prostem.
  • Bioklimatska pergola ponuja možnost samodejnega upravljanja glede na vremenske razmere, kar preprečuje nastanek poškodb na pergoli.
  • Stroški bioklimatske pergole so zaradi napredne tehnologije in dodatnih funkcij, ki jih ponujajo, višji, vendar je njihova vzdržljivost in odpornost neprimerljiva.

Lastna blagovna znamka:

Blagovne znamke, ki jih zastopamo:

Predstavitev funkcij bioklimatske pergole – Winsol SO!:

3. OBIČAJNA PERGOLA – LASTNOSTI

  • Običajna pergola ponuja slabšo zaščito pred vremenskimi vplivi kot bioklimatska pergola, saj ne vključuje zložljivih lamel.
  • Konstrukcija običajne pergole je preprostejša od bioklimatske.
  • Ker pergola ne ponuja napredne tehnologije in ogromnega nabora dodatnih funkcij, je cena običajno dostopnejša.

4. PRIMERJAVA NEKATERIH LASTNOSTI

Nadzor sončne svetlobe

Medtem ko običajna pergola nudi le nekaj sence in se ne prilagaja soncu, bioklimatska pergola omogoča natančnejši nadzor nad sončno svetlobo. Nastavljive lamele ali žaluzije bioklimatske pergole je mogoče nagniti tako, da v hladnejših mesecih prepuščajo sončno svetlobo, v vročih dneh pa zagotavljajo senco in preprečujejo neposredni vdor sončne svetlobe na teraso. Ta funkcija ustvarja udobnejši in bolj prilagodljiv zunanji prostor skozi ves dan.

Zaščita pred dežjem

Običajna pergola zaradi preproste konstrukcije strehe ne zagotavlja zaščite pred močnim dežjem, z bioklimatsko pergolo pa lahko z zapiranjem lamel ustvarite vodotesno streho. Ta funkcija omogoča, da v zunanjem prostoru uživate tudi v deževnih dneh.

Prezračevanje in uravnavanje temperature

Bioklimatska pergola ponuja boljše možnosti prezračevanja v primerjavi s tradicionalno pergolo. Z nastavitvijo lamel a. li žaluzij bioklimatske pergole lahko nadzorujete pretok zraka in vzdržujete prijetno temperaturo pod konstrukcijo, kar pri običajni pergoli ni mogoče. To je še posebej koristno v vročih poletnih mesecih, da lahko na vrtu ali terasi ustvarite lastno mikroklimo.

Modernizacija

Bioklimatske pergole so pogosto opremljene z motoriziranimi sistemi, senzorji in daljinskimi upravljalniki za samodejno prilagajanje položaja lamel ali žaluzij. Nekateri modeli ponujajo celo integracijo s sistemi pametnega doma, kar omogoča daljinsko upravljanje pergole z mobilnimi aplikacijami ali glasovnimi ukazi.

5. ZAKLJUČEK

Bioklimatska pergola v primerjavi z običajno ponuja več vsestranskosti, nadzora in udobja. Zaradi vrtljivih lamel zagotavlja učinkovito zaščito pred dežjem in sončno svetlobo ter ponuja funkcijo kroženja zraka in uravnavanja temperature. Dodatna oprema ustvari edinstveno vzdušje na prostem, senzorji za samodejno upravljanje pa preprečujejo poškodbe na pergoli, ki bi lahko nastale zaradi vremenskih vplivov. Omenjene lastnosti bioklimatske pergole ustvarjajo prilagodljivo rešitev za bivanje na prostem, zato boste lahko na terasi preživeli vse dni v letu.

Želite ponudbo za bioklimatsko pergolo? -> KONTAKT